Beteende-inventering - gör mer av de saker du mår bra av på lång sikt..

Dagens tanke: "Vissa gånger kanske det är så enkelt som att börja göra mer av saker som får en att må bra, och mindre av de saker som får en att må dåligt.."

Ibland känner jag mig nere och tom. Många gånger vet jag inte ens varför och kan inte hitta någon specifik bakomliggande orsak. Känslan bara finns där och med åren har jag lärt mig att bara låta den vara utan att försöka göra mig av den eller bli frustrerad över att det är så. Det är helt okej att känna sig nere ibland. Det är helt normalt och det vore konstigt om det aldrig inträffade.

Det finns dock en sak som jag alltid brukar sätta mig ned och fundera över när en lite tyngre period kommer, nämligen: vilka saker mår jag bra av att göra? Och vilka saker mår jag mindre bra av att göra?

Jag gör till och med en lista som kan se ut så här:

 Mår bra av just nu:

  • Träna
  • Vara ute i skogen och vandra
  • Umgås med vänner
  • Prata med familj/nära där hemma på telefon
  • Lära mig nya spännande saker
  • Testa nya aktiviteter
  • Vara i nuet och träna på mindfullness
  • Göra andra glada 
  • Skriva stimulerande/kreativa texter

 Mår mindre bra av just nu:

  • Spendera för mycket tid på social media
  • Se på tv längre än max en timme per dag
  • Sitta still
  • Arbeta för långa dagar

När listan är gjord så sätter jag mig ned och granskar den. Nu vet jag vad just JAG mår bra av, samt mindre bra av, just NU. Det här kan ju nämligen förändras över livet och beroende på den situation man är i just då. När jag haft mycket stress i mitt liv kan listan ha sett helt annorlunda ut. T ex kanske "mår bra av -listan" handlar mer om återhämtning och vila och mindre om aktivering då. Det viktiga är att jag funderar över här och nu. När jag har listan färdig framför mig så är nästa steg att börja GÖRA mer av de saker som tillför energi och mindre av de saker som tar energi. Lätt som en plätt, eller hur?! (Ironi). Men hur börjar man då?

 

Ja, först och främst så är det ju så att den här listan lätt kan bli ganska lång. Det kan då kännas svårt och övermäktigt att ändra på alla dessa saker samtidigt. Ett tips är därför att börja med en, två, eller kanske max tre saker. Jag brukar också tänka att det är bäst att börja med det som känns lättast för då är chansen störst att jag får till en förändring och att jag därmed få känna att jag lyckas. I det här fallet skulle jag exempelvis kunna bestämma mig för att ta mig ut på fler vandringsaktiviteter i skogen och ringa min familj/nära vänner oftare samt spendera mindre tid på social media. Dessa är de tre sakerna som känns lättast för mig just nu, så jag börjar där.

Nästa steg är att bryta ned vart och ett av dem till små myrsteg så att jag vet hur jag ska börja samt gör det enkelt för mig att komma igång. T ex skulle det första steget för att ta mig ut på fler vandringar i skogen kunna vara att bestämma mig för att jag varje helg besöker någon skog för minst en timmes vandring. Första steget mot att prata mer med min familj/nära vänner skulle kunna vara att bestämma en stående tid varje vecka då jag ringer någon av mina familjemedlemmar/nära vänner där hemma. Slutligen skulle första steget mot att spendera mindre tid på social media kunna vara att bestämma mig för att inte titta på min telefon överhuvudtaget på vägen hem från jobbet.

Så, planen är lagd. Jag vet vad jag vill och vad jag behöver göra för att må lite bättre. Jag vet också hur jag ska börja. Nästa fråga är, när börjar jag? Jag tror jag börjar redan idag. Jag är beredd på att det inte kommer att vara lätt, men jag vet att på lång sikt så kommer det att få mig att må bättre. Känns det fortfarande för stort och svårt? Minska då ned till en sak att börja med, och gör det första steget ännu lättare att ta. Börja redan nu att göra mer av de saker som du mår bra av..